Samoajaksi siirrytään noin 14-15 -vuotiaana. Samoajat suorittavat heti aluksi Ryhmänohjaajakurssin (ROK), johon kuuluu myös käytännön johtamisharjoittelu. Pääsääntöisesti tämä johtamisharjoittelu suoritetaan toimimalla vartiojohtajina tarpojille. Samoajat voivat jo toimia lippukunnassa erilaisissa johtamistehtävissä, kuten retkien, tapahtumien ja ryhmänjohtajina. Samoajat voivat myös osallistua lippukunnan hallituksen työskentelyyn.

Samoajat ovat jo itse vastuussa oman ohjelmansa suorittamisesta. Samoajaohjelmaa suoritetaan yhdessä muiden samoajien kanssa, samoajavartioissa. Samoajaluotsit auttavat samoajia suunnittelemaan ja kokoamaan samoajaohjelmaa, joka yleensä on vartiokohtainen, mutta lippukunnan samoajilla on myös yhteistä ohjelmaa.

Samoajaohjelmaan kuuluu monenlaisia partioaktiviteetteja sekä taitojen syventämistä. Jokaiseen kauteen (syksy/kevät) tulisi kuulua oman ikäkauden retki, kisaosallistuminen ja osallistuminen johonkin samoajille tarkoitettuun ohjelmaan, joka voi olla lippukunnan, piirin tai Suomen partiolaisten järjestämä. KiMen samoajat ovat perinteisesti toimineet vartiojohtajina, kisajärjestelijöinä, lippukunnan hallituksessa sekä osallistuneet innokkaasti kisoihin ja yhteisiin ohjelmiin. Samoajat siirtyvät vaeltajiksi täyttäessään 18 vuotta.

Samoajien ikäkausivastaava: Ripsa Pippuri Heiskanen ikava(at)kime.fi

Samoajaluotsit: Rita Pihlaja, Mervi Somervuori, Kari Virtanen, Nina ”Kausti” Suihkonen,  Hanna Erkko ja Santeri Paljakka